Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μαρμελάδα βερίκοκο


   Έφτιαξα για πρώτη φορά μαρμελάδα βερίκοκο και μου άρεσε πολύ, μάλλον πάρα πολύ. So proud of me... Την συνταγή την έχω προσαρμόσει στα δικά μου γούστα και μου πέτυχε,είναι ακριβώς έτσι όπως την ήθελα, απαλή στη γεύση, με ωραίο άρωμα, τέλειο πορτοκαλί χρώμα και απαλή στην υφή με μέτρια πυκνότητα τόσο όσο πρέπει για μία μαρμελάδα. Τα βερίκοκα είναι από τα καλύτερα φρούτα για να κάνουμε μαρμελάδα. Μου αρέσει να το τρώω στο πρωινό μου πάνω σε μία φέτα ψωμί με βούτυρο αλλά επίσης και να φτιάξω διάφορα γλυκά.


Υλικά : 1 κιλό ώριμα βερίκοκα
             500 γραμμ. ζάχαρη
             1/2 κούπα νερό.
Εκτέλεση : Διαλέγουμε τα πιο ώριμα βερίκοκα (χωρίς χτυπήματα να είναι ) και τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα εναλλάξ με ζάχαρη σε στρώσεις. Τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα για 3-4 ώρες και μετά το βάζουμε να βράσει αφού προσθέσουμε και το νερό. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και το ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα για περίπου μία ώρα. Την ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα επίσης. Προσέχουμε να την έχουμε στην χαμηλή ένταση της εστίας και μετά από μισή ώρα αφού έχουν μαλακώσει τα βερίκοκα μπορούμε να τα λιώσουμε με μία ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας τα κομμάτια πιο σκληρά. Αν την θέλουμε πιο πυκνή απλώς την αφήνουμε λίγο παραπάνω στη φωτιά αλλά να ξέρουμε πως όταν κρυώσει μαζεύει και άλλο. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα συνήθως κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει και έχει χάσει αρκετά από το υγρό της.
   Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τα βαζάκια που θα βάλουμε την μαρμελάδα μας. Πλένουμε πολύ καλά τα βαζάκια με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, μετά τα βάζουμε στο φούρνο στους 120-130οC πάνω σε μία πετσέτα, για μισή ώρα για να τα αποστειρώσουμε. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας την βάζουμε στα βάζα έτσι ζεστή όπως είναι (κάτω από τα βάζα έχουμε κάτι μεταλλικό να ακουμπάει για να μην σπάσει όταν βάζουμε την ζεστή μαρμελάδα )  και την κλίνουμε καλά με το καπάκι, μετά το αναποδογυρίζουμε να σφραγίσει  μέχρι να κρυώσει. Όταν κρυώσει τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος ακόμα και για χρόνια. Όταν θα ανοίξουμε ένα βαζάκι και πάρει αέρα, μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου