Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Cantuccini η μπισκότα αμυγδάλου


  Σήμερα κάναμε την πρώτη μας γνωριμία με τα cantuccini η στα απλά ελληνικά μπισκότα αμυγδάλου. Ονομασία προέρχεται από την λέξη ''cantellus'' και στα λατινικά μεταφράζεται ένα κομμάτι ψωμί. Τα cantuccini η cantucci είναι μπισκότα ιταλικά και οι Ιταλοί τα τρώνε για επιδόρπιο βουτηγμένα σε ένα είδους κρασί που το λένε vin santo και το όποια φτιάχνεται από σταφίδα και είναι γλυκό και αρωματικό. Με αυτό το τρόπο οι Ιταλοί καταφέρνουν να σε γλυκάνουν άκρως μεθυστικά ;).
   Στην ουσία αυτά τα μπισκότα είναι σαν ένα είδους παξιμάδια γλυκά θα έλεγα που στα συστατικά τους περιέχουν κυρίως αυγά , ζάχαρη , αμύγδαλα ολόκληρα και αλεύρι και βγαίνουν πάρα πολύ σκληρά χωρίς ίχνος από λιπαρά. Ακόμα και εδώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές και εγώ προτίμησα να κάνω εκείνα που έχουν και βούτυρο στην σύνθεση τους για να μην είναι τόσο σκληρά και φυσικά πάνε μία χαρά δίπλα στο καφέ η τσάι.
   Είναι πάρα πολύ νόστιμα και αρωματικά μπισκοτάκια που τα φυλάμε μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά μέχρι και ένα μήνα , πράγμα πολύ δύσκολο για μένα.


Υλικά : 400 γραμμ. αλεύρι
             250 γραμμ. ζάχαρη
             3 αυγά
             3 κρόκοι αυγών
             150 γραμμ. αμύγδαλα ολόκληρα
             1 κ.γ. γλυκάνισο
             μία πρέζα αλάτι
             λίγες σταγόνες από άρωμα αμύγδαλου η βανίλια
             10 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
             50-70 γραμμ. βούτυρο προαιρετικά.
Εκτέλεση : Πρώτα βάζουμε σε ένα τηγάνι τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC για 5-10 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αυγά μαζί με τους κρόκους και αλάτι. Τα χτυπάμε και μετά βάζουμε ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε άρωμα αμυγδάλου , γλυκάνισο , αμύγδαλα και το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ. Αν θέλουμε να βάλουμε και βούτυρο το προσθέτουμε στο τέλος λιωμένο και έπειτα βάζουμε άλλες δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι. Θα μας βγει μία ζύμη μαλακή. Βάζουμε την ζύμη σε μία πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε δύο καρβελάκια και τα στρώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Το ένα αυγό που μας έμεινε το χτυπάμε και αλείφουμε από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 20-25 λεπτά. Πρέπει να πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω χωρίς να μας καούνε. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά τα κόβουμε με ένα καλό μαχαίρι τα δύο καρβέλια σε φέτες με προσοχή και τα βάζουμε πάλι στο ταψί και στο φούρνο για να ψηθούν για άλλα 5-10 λεπτά.
Τα βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Τα αποθηκεύουμε σε δοχεία που κλείνουν καλά.
Αν όχι με κρασί , δίπλα στο καφέ το πρωινό τα cantuccini είναι σκέτη απόλαυση!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου