Αρχική My world Γυναίκα Συνταγές Υγιεινή ζωή Συμβουλές Εμπνεύσεις Επικοινωνία

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατίνα by Στέλιος Παρλιάρος




τούρτα σοκολατας


    Μετά από ένα διάστημα απουσίας νά μαι και πάλι εδώ. Η επιστροφή μου αυτή την φορά έρχεται μαζί με αυτή την υπέροχη σοκολατίνα ''by far'' η καλύτερη που έχω κάνει ''ever''.
   Όπως το γράφω στο τίτλο η συνταγή είναι του καλύτερου ζαχαροπλάστη Στέλιος Παρλιάρος , την βρήκα εδώ και κάτι χρόνια σε κάποιο site και από τότε την έχω κάνει πολλές φορές. Για μένα ( που δεν είμαι και τόσο λάτρης της σοκολάτας ) είναι το καλύτερο γλυκό που μπορώ να κάνω για γενέθλια , επίσκεψη , επέτειο η έτσι απλά για να έχουμε ένα γλυκό στο σπίτι. Μία μικρή περιγραφή για να το καταλάβετε καλύτερα : αφράτο παντεσπάνι με κακάο σιροπιασμένο με ενδιάμεσα στρώσεις από βελούδινη μους σοκολάτα που με κάθε της μπουκιά χάνεται στον ουρανίσκο.
τούρτα σοκολάτας
   Μπορούμε να την στολίσουμε όπως μας αρέσει αλλά και να μην το κάνουμε - και μόνο με την γεύση της - θα κερδίσουμε εντυπώσεις. Εγώ την στόλισα με λίγη σαντιγί από πάνω και η συγκεκριμένη την είχα κάνει για την ονομαστική μου γιορτή που μας πέρασε.
   Θα την βάλω σε μέτριο βαθμό δυσκολίας λόγω της μους που θέλει λίγο προσοχή στην εκτέλεσή της.
   Και επειδή τα ''πολλά λόγια είναι φτώχεια'' λένε , πάμε να την κάνουμε !!!



Υλικά για την βάση - 125 γραμμ. αλεύρι
                                       5 αυγά
                                       20 γραμμ. κακάο
                                       μία πρέζα αλάτι
                                      125 γραμμ. ζάχαρη.

Για το σιρόπι : -  250 μλ. νερό
                             150 γραμμ. ζάχαρη.

Για την κρέμα : - 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος ( 35%) χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
                              90 γραμμ. ζάχαρη
                              50 μλ. νερό
                              4 κρόκοι αυγών
                              1 αυγό
                              220 γραμμ. σοκολάτα 70% ( έχω κάνει ακόμα και με σοκολάτα γάλακτος ).
τούρτα σοκολάτας

Εκτέλεση : Πρώτα κάνουμε την βάση. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να διπλασιαστεί ( γύρω στο 20 λεπτά με το μίξερ ). Στο τέλος ρίχνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και κακάο και το ανακατεύουμε μέχρι να μας τελειώσει. Αδειάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24εκ. όπου έχουμε βάλει στο πάτο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
   Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 2 λεπτά, το κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
   Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να κάνουμε την κρέμα πιστεύω εγώ που θέλει λίγο παραπάνω προσοχή από απλή εμπειρία το λέω. Βάζουμε σε μπέν μαρί τη σοκολάτα να λιώσει. Παράλληλα χτυπάμε τους κρόκους με το αυγό στο μίξερ. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει στους 118οC και μετά το ρίχνουμε σιγά, σιγά στα αυγά που ήδη χτυπιούνται στο μίξερ. Συνεχίζουμε με το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και κρυώσει. Ενσωματώνουμε και την σοκολάτα που την έχουμε λιώσει στο μπέν μαρί στου 45οC .Όταν κρυώσει το μείγμα , προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
   Λίγα μυστικά για μία αφράτη κρέμα γάλακτος. Στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε πάντα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Μισή ώρα πριν την χτυπήσουμε στο μίξερ, βάζουμε στο ψυγείο η κατάψυξη το μπολ όπου θα την κάνουμε. Δεν την χτυπάμε πάρα πολύ ώρα διότι θα μας κόψη και θα γίνει κάτι σαν βούτυρο γάλακτος ( μου έχει τύχει, :( για αυτό ).
τούρτα σοκολάτας
   Αφού τα έχουμε κάνει όλα τα πιο πάνω, τότε ήρθε η στιγμή για συναρμολόγηση. Κόβουμε την βάση σε 3 οριζόντιες φέτες. Βάζουμε την πρώτη σε ένα τσέρκι 24 εκ. και ύψος 5 εκ., τη βρέχουμε με το σιρόπι, καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας και συνεχίζουμε με την δεύτερη το ίδιο, μέχρι και την τρίτη.
   Αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο και την καταναλώνουμε την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου